Project Description

EI MITÄÄN HÄTÄÄ

Aloitteleva syyttäjä Aleksi (Johannes Holopainen) joutuu yllättäen ensimmäiseen oikeudenkäyntiinsä, joka käsittelee raiskausta. Aleksi edustaa Niinaa (Lotta Kaihua), joka on odottanut käsittelyä jo vuosien ajan. Istunnon alkaessa Aleksilla on ollut liian vähän ja Niinalla aivan liian paljon valmistautumisaikaa. Antaako systeemi armoa Aleksille ja oikeutta Niinalle? Miia Tervon ohjaama, yhdessä Jenni Toivoniemen kanssa käsikirjoitettu lyhytelokuva Ei mitään hätää on osa Yksittäistapaus-elokuvasarjaa.

Ohjaus: Miia Tervo
Käsikirjoitus: Miia Tervo ja Jenni Toivoniemi
Tuottaja: Elli Toivoniemi
Kuvaus: Päivi Kettunen F.S.C.
Lavastussuunnittelu: Katariina Kapi
Pukusuunnittelu: Roosa Marttiini
Maskeeraussuunnittelu: Kaisu Hölttä
Leikkaus: Antti Reikko
Äänitys ja äänisuunnittelu: Lotta Mäki

ROOLEISSA:

Aleksi: Johannes Holopainen
Niina: Lotta Kaihua
Virpi: Ria Kataja
Kari: Tommi Korpela
Puolustusasianajaja: Leo Honkonen
Juha: Chike Ohanwe
Marja: Ona Kamu
Niinan aviomies: Martti Tervo

Tuotantomaa: Suomi
Kesto: 16:12
Ikäraja: K12

Tutkin erään pitkän dokumenttielokuvan taustatyöksi Suomen raiskauslainsäädäntöä. Sen myötä elokuvan oikeudenkäyntitarina perustuu oikeisiin raiskausoikeudenkäynteihin: olen ammentanut kokemuksia ja lakitekstejä todellisista pöytäkirjoista. Karuimpia havaintojani oli, että moni nainen oli kokenut myös oikeusprosessin – mikäli sellaista oli edes ollut – todella traumaattisena. Oikeusprosessin murskaavaa vaikutusta pelätään. Miksi hakea ’oikeutta’, kun sitä ei nöyryyttävässä oikeusprosessissa saa? Viestimme yhteiskuntana on, että käsilaukun varastaminen on törkeämpi teko, kuin toisen ihmisen vaurioittaminen mahdollisesti loppuelämäksi. Onko tämä todella parasta, mihin pystymme?

Miia Tervo, ohjaaja-käsikirjoittaja

Mitä sinä näet eri tavalla katsottuasi elokuvan? Kerro oivalluksesi!

KESKUSTELE ELOKUVASTA!

LATAA PDF-OHJE TÄSTÄ

Yksittäistapaus-kampanjan ja Erätauko-säätiön laatimien keskusteluohjeiden avulla elokuvasta voidaan käydä rakentavaa keskustelua, joka auttaa näkemään uudella tavalla. Elokuvat ja niihin liittyvä keskustelumateriaali sopivat muun muassa työyhteisöjen,yliopistojen, oppilaitosten ja muiden organisaatioiden käyttöön sekä itsenäisesti tutustuttavaksi.

Tätä elokuvaa koskevat ohjeet löytyvät PDF-muodossa yllä. Ohjeita ei tarvitse näyttää osallistujille keskustelun aikana, vaan ne on tehty keskustelun vetäjän tueksi.

PDF-ohjeen sisältö löytyy pääpiirteissään myös alla olevasta karusellista, jota vetäjä voi halutessaan käyttää.