Project Description

LÄSKI

Sonja (Jenny Lehtinen), 35, yrittää shopata, käydä treffeillä ja mennä uimahalliin tyttärensä kanssa. Se on yllättävän vaikeaa, sillä muut eivät pääse yli siitä, että Sonja on lihava. Kirsikka Saaren ohjaama, yhdessä Raisa Omaheimon kanssa käsikirjoitettu lyhytelokuva Läski on osa Yksittäistapaus-elokuvasarjaa.

Ohjaus: Kirsikka Saari
Käsikirjoitus: Raisa Omaheimo & Kirsikka Saari
Tuottaja: Elli Toivoniemi
Kehittämisvaiheen tuottaja: Sanna Kultanen
Kuvaus: Päivi Kettunen F.S.C.
Lavastussuunnittelu: Laura Haapakangas
Pukusuunnittelu: Roosa Marttiini
Maskeeraussuunnittelu: Kaisu Hölttä
Leikkaus: Ville Hakonen
Äänitys ja äänisuunnittelu: Lotta Mäki

ROOLEISSA:

Sonja: Jenny Lehtinen
Myyjä: Sonja Kuittinen
Poliitikko: Eero Saarinen
Eero: Joonas Heikkinen
Armi: Ainu Kormilainen
Isä: Juho Milonoff

Tuotantomaa(t): Suomi
Kesto: 9:00
Ikäraja: S

Käsikirjoituksen taustalla olivat omat kokemukseni. Häirintä on lihavien ihmisten arkinen kokemus, sillä yhteiskunnassa on vahva normi siitä, minkä kokoinen ihminen saa olla. Häirintä on esimerkiksi huomauttelua, huutelua ja ”ystävällisiä” laihdutusneuvoja ulkopuolisilta vaikkapa kaupan kassalla. Tein käsikirjoituksen, koska läskifobia ja läskifasismi ovat haitallisia. Niistä aiheutuva stressi ja ahdistus ovat tutkitusti vaarallisempia terveydelle kuin ylipaino. Haluan että läskit näkevät, etteivät ole yksin kokemansa häirinnän ja syrjinnän kanssa, ja että vaihtoehtoja on. Kenenkään keho ei ole muiden asia. Haluan maailmaan kehorauhaa, jokaiselle oikeuden olla onnellinen sen kokoisena kuin on.

Raisa Omaheimo, käsikirjoittaja

Raisa Omaheimon Läski-monologi kolahti minuun välittömästi, kun näin sen teatteri Takomossa muutama vuosi sitten. Omakohtainen, häpeilemätön ja samalla hyvin herkkä näytelmä kuvasi lihavan naisen kokemuksia: huomauttelua, riittämättömyyttä, itsesyytöksiä ja ulkopuolisten halveksuntaa. Ylipainoiselle naiselle ei ole tilaa, usein ihan konkreettisestikaan. Näytelmä osui myös muihin kuin vaatekokoa 52 käyttäviin naisiin.

Aikuiset kauhistelevat, että jo kahdeksanvuotiaat murehtivat painoaan – mutta eivät ole ulkonäköihanteista vapaita itsekään. Tyytymättömyys ja omaan vartaloon liittyvä häpeä siirtyy usein sukupolvelta toiselle kuin tarkoin varjeltu salaisuus. Häpeä aiheuttaa käpertymistä itseen tai räjähtelyä ulospäin. Aikuiset opettavat jo pienille lapsille toisten ja samalla itsensä kunnioittamista, mutta silti ajatus kehorauhasta on aikuisillekin usein vaikea.”

Kirsikka Saari, ohjaaja-käsikirjoittaja

Mitä sinä näet eri tavalla katsottuasi elokuvan? Kerro oivalluksesi!

KESKUSTELE ELOKUVASTA!

LATAA PDF-OHJE TÄSTÄ

Yksittäistapaus-kampanjan ja Erätauko-säätiön laatimat keskusteluohjeet auttavat käymään elokuvasta rakentavaa keskustelua, joka auttaa näkemään uudella tavalla. Elokuvat ja niihin liittyvä keskustelumateriaali sopivat mm. työyhteisöjen, yliopistojen, oppilaitosten ja muiden organisaatioiden käyttöön sekä itsenäisesti tutustuttavaksi.

Voit vetää keskustelun näyttämällä ohjeet ja keskustelukysymykset keskustelijoille suoraan alla olevan diaesityksen kautta. Lataa PDF-muodossa laajemmat ohjeet, jotka sisältävät tukea keskustelun vetäjälle.