Project Description

LET HER SPEAK

Kansainvälisen politiikan jatko-opiskelija Maria (Iida-Maria Heinonen) osallistuu kotiyliopistonsa järjestämään konferenssiin ja huomaa saavansa osakseen erilaista kohtelua kuin miespuolinen kollegansa. Tunnettujen tutkijoiden paneelikeskustelua seuratessaan Maria tajuaa, että edes ikä ja meriitit eivät suojaa naispuolisia tutkijoita ohitetuksi tulemiselta. Ulla Heikkilän ohjaama, yhteistyössä Saara Särmän kanssa käsikirjoitettu lyhytelokuva Let Her Speak on osa Yksittäistapaus-elokuvasarjaa.

Ohjaus: Ulla Heikkilä
Käsikirjoitus: Saara Särmä ja Ulla Heikkilä
Tuottaja: Elli Toivoniemi, Tuffi Films
Yhteistuottajat: Farima Karimi & Siri Hjorton Wagner, [sic] film
Kuvaus: Shazi Özdemir
Lavastussuunnittelu: Ulla Heikkilä & Maria Sekirkina
Pukusuunnittelu: Roosa Marttiini
Maskeeraussuunnittelu: Kaisu Hölttä
Leikkaus: Tuuli Alanärä
Äänisuunnittelu: Lotta Mäki
Sävellys: Sibille Attar

ROOLEISSA:

Maria: Iida-Maria Heinonen
Antti: Pyry Nikkilä
Hannu: Juha Kukkonen
Eero: Eero Milonoff
Moderaattori: Robert Enckell
Carolina: Cecilia Nilsson
Erik Richardson: Per Graffman

Tuotantomaat: Suomi, Ruotsi
Kesto: 13:22
Ikäraja: S

Kun minua pyydettiin ohjaamaan Saara Särmän käsikirjoittama Let Her Speak, olin heti innoissani. Elokuvasarja on sekä kokonaisuuden että yksittäisten teosten tasolla mahtava projekti, jossa mukana oleminen on kunnia.

Itse kuvittelin pitkään, että arkipäivän seksismi ja misogynia ovat asioita, jotka eivät oikeastaan kosketa minua. Että olen ehkä liian nuori, onnekkaampaa sukupolvea, feministi-isän tytär ja girl power -ajan lapsi. Oltuani varsinaisessa työelämässä noin kaksi minuuttia jouduin kuitenkin toteamaan, että kyllähän ne koskettavat. Että maailma on ehkä muuttunut parempaan suuntaan, mutta ei se valmiiksi ole tullut.

Haluaisin, että Let Her Speakin yhteydessä keskusteltaisiin naisten sivuuttamisesta ja vähättelystä asiantuntijoina ja työelämässä. Millä tavoin meistä jokainen voisi ehkäistä herrakerhojen muodostumista omassa elämänpiirissä? Ja miten oppisimme tunnistamaan ja vastustamaan ns. mansplainingia sen kaikissa, myös hienovaraisissa ja monimutkaisissa, muodoissa?

Ulla Heikkilä, ohjaaja-käsikirjoittaja

Let Her Speak kertoo siitä, miten arkipäivän seksismi toimii akateemisessa kontekstissa, miten naisten asiantuntijuutta sivuutetaan ja kyseenalaistetaan enemmän ja vähemmän hienovaraisin keinoin. Elokuvan ideaa inspiroi tapahtuma, jossa nainen yleisöstä huusi ”Let her speak!” kun eräs huippututkija fyysikkonainen ei saanut paneelikeskustelussa suunvuoroa moderaattorin mansplainatessa naisen omaa teoriaa.

Kaikki elokuvan kohtaukset perustuvat tositapahtumiin, jotka ovat omia tai kollegoideni kokemuksia kansainvälisen politiikan tieteenalalta. Kun joukko akateemisia naisia kokoontuu ja joku kertoo kokemastaan arkipäivän seksismistä, kertomuksille ei ole tulla loppua. Let Her Speak on esimerkinomainen kokoelma näitä yksittäistapauksia, jotka kasaantuessaan saavat monet lahjakkaat naiset vaihtamaan alaa tai uraa. Maailma muuttuu kun sitä muutetaan ja arkipäivän seksismi on tehtävä näkyväksi, että muutosta voidaan saada aikaan.

Saara Särmä, käsikirjoittaja

Mitä sinä näet eri tavalla katsottuasi elokuvan? Kerro oivalluksesi!

KESKUSTELE ELOKUVASTA!

LATAA KESKUSTELUOHJEET TYÖPAIKOILLE
LATAA KESKUSTELUOHJEET KOULUILLE

Yksittäistapaus-kampanjan ja Erätauko-säätiön laatimien keskusteluohjeiden avulla elokuvasta voidaan käydä rakentavaa keskustelua, joka auttaa näkemään uudella tavalla. Elokuvat ja niihin liittyvä keskustelumateriaali sopivat muun muassa työyhteisöjen,yliopistojen, oppilaitosten ja muiden organisaatioiden käyttöön sekä itsenäisesti tutustuttavaksi.

Tätä elokuvaa koskevat ohjeet löytyvät PDF-muodossa yllä. Ohjeita ei tarvitse näyttää osallistujille keskustelun aikana, vaan ne on tehty keskustelun vetäjän tueksi.

PDF-ohjeen sisältö löytyy pääpiirteissään myös alla olevasta karusellista, jota vetäjä voi halutessaan käyttää.