Project Description

PYSÄKKI

Milja (Pinja Sanaksenaho) kuuntelee bussissa musiikkia, kun häntä vastapäätä istahtaa kaksi nuorta miestä (Veikko Aalste ja Joel Hirvonen). Juhlatuulella olevat kaverukset flirttailevat Miljalle ja kutsuvat hänet bileisiin. Milja ei haluaisi lähteä, mutta jääkö hänelle vaihtoehtoja? Elli Toivoniemen käsikirjoittama ja ohjaama lyhytelokuva Pysäkki on osa Yksittäistapaus-elokuvasarjaa.

Ohjaus & käsikirjoitus: Elli Toivoniemi
Tuottajat: Elli Toivoniemi & Sanna Kultanen
Kuvaus: Päivi Kettunen F.S.C.
Lavastussuunnittelu: Laura Haapakangas
Puku- ja maskeeraussuunnittelu: Roosa Marttiini
Leikkaus: Anniina Kauttonen
Äänitys ja äänisuunnittelu: Lotta Mäki
Sävellys: Joona Samuel, Julius Valve

ROOLEISSA:

Milja: Pinja Sanaksenaho
Antti: Veikko Aalste
Mika: Joel Hirvonen

Tuotantomaa: Suomi
Kesto: 6:58
Ikäraja: K7

Eräs pinttyneimmistä ja yleisimmistä häirinnän ja vallankäytön muodoista on naisten ja nuorten tyttöjen kehojen seksualisoiminen. Pysäkki-elokuvassa halusin näyttää, kuinka hiljaisesti ja vaivihkaa hyväksymme naisiin ja tyttöihin kohdistuvan seksistisen ja loukkaavan puheen, jopa ahdistelun. Elokuvassa kanssamatkustajilla – miehillä eikä naisilla – ei ole halua tai rohkeutta puuttua tilanteeseen. Ei edes, vaikka kyseessä on lapsi. Halusin myös näyttää, miten miehet hallitsevat julkisia tiloja. Tytöiltä ja naisilta odotetaan häirintätilanteessa kohteliaisuutta ja sitä, etteivät he loukkaisi ketään, samalla kun jätämme heidät selviämään yksin.

Elli Toivoniemi, ohjaaja-käsikirjoittaja

Mitä sinä näet eri tavalla katsottuasi elokuvan? Kerro oivalluksesi!

KESKUSTELE ELOKUVASTA!

LATAA PDF-OHJE TÄSTÄ

Yksittäistapaus-kampanjan ja Erätauko-säätiön laatimien keskusteluohjeiden avulla elokuvasta voidaan käydä rakentavaa keskustelua, joka auttaa näkemään uudella tavalla. Elokuvat ja niihin liittyvä keskustelumateriaali sopivat muun muassa työyhteisöjen,yliopistojen, oppilaitosten ja muiden organisaatioiden käyttöön sekä itsenäisesti tutustuttavaksi.

Tätä elokuvaa koskevat ohjeet löytyvät PDF-muodossa yllä. Ohjeita ei tarvitse näyttää osallistujille keskustelun aikana, vaan ne on tehty keskustelun vetäjän tueksi.

PDF-ohjeen sisältö löytyy pääpiirteissään myös alla olevasta karusellista, jota vetäjä voi halutessaan käyttää.