Project Description

SHAKE!

Kun Eva (Tuuli Heinonen) heittäytyy musiikin vietäväksi firman bileissä, paheksuvat katseet ajavat hänet pois tanssilattialta. Kaiken lisäksi Evan uusi pomo Kirsti (Wanda Dubiel) nöyryyttää häntä kaikkien edessä. Eva tajuaa, ettei voi jättää asiaa sikseen ja palaa tanssilattialle ottaakseen tilansa haltuun ja tanssiakseen häpeän pois. Sonya Lindforsin ja Aino Sunin ohjaama ja käsikirjoittama lyhytelokuva Shake! on osa Yksittäistapaus-elokuvasarjaa.

Ohjaus & käsikirjoitus: Sonya Lindfors & Aino Suni
Tuottaja: Elli Toivoniemi
Kuvaus: Kerttu Hakkarainen
Lavastussuunnittelu: Sanna-Mari Pirkola
Pukusuunnittelu: Roosa Marttiini
Maskeeraussuunnittelu: Kaisu Hölttä
Äänisuunnittelu: Lotta Mäki
Leikkaaja: Jussi Sandhu
Sävellys: Niko Liinamaa

ROOLEISSA:

Eva: Tuuli Heinonen
Kirsti: Wanda Dubiel

Tuotantomaat: Suomi
Kesto: 7:28
Ikäraja: S

Shake! on elokuva vapaudesta. Vapaudesta olla oma itsensä ja rohkeudesta vastustaa yhtenäisyyden vaatimusta.

Elämme yhteiskunnassa, jossa erilaisuudesta rangaistaan. Ulkopuolelle jättäminen, kiusaaminen ja syrjintä ovat julmia tapoja, joilla normaalin rajoja vartioidaan. Eleet, katseet ja sivulauseisiin kätketyt huomiot ohjaavat jatkuvasti käytöstä ja olemista. Pienestä pitäen opimme häpeämään, pienentämään ja sensuroimaan itseämme. Toiston mukana toksinen ilmapiiri leviää ja normalisoituu – alamme vaatia normeihin kuulumista myös toisiltamme. Käytämme valtavasti aikaa ja energiaa siihen, että yritämme sopeutua muotteihin, joihin on mahdotonta mahtua. Keho on kumouksellinen, juuri sen muotoinen, värinen ja kokoinen mitä on.

Tanssilattia on historiallisesti tarjonnut paikan erilaisille ihmiselle kohdata juuri sellaisena kuin he ovat ja yhdessä vapautua. Shake! on syntynyt tarpeesta tehdä näkyväksi se hetki, kun päästämme irti ja antaudumme rakenteita ravistelevalle liikkeelle. Yhtäkkiä musiikki vetää mukaansa ja keho alkaa liikkua kuin luonnostaan. Liikettä ei voi enää pysäyttää. Sukeltaessa syvemmälle vapauden tunteeseen, katseet ja vaatimukset unohtuvat. Tanssi tuo yhteen ja nostaa korkeuksiin, aina puhtaaseen nautintoon asti. Omasta kehosta nauttiminen onkin mitä radikaaleinta vapautta.

Aino Suni ja Sonya Lindfors, ohjaaja-käsikirjoittajat

Mitä sinä näet eri tavalla katsottuasi elokuvan? Kerro oivalluksesi!

KESKUSTELE ELOKUVASTA!

LATAA PDF-OHJE TÄSTÄ

Yksittäistapaus-kampanjan ja Erätauko-säätiön laatimien keskusteluohjeiden avulla elokuvasta voidaan käydä rakentavaa keskustelua, joka auttaa näkemään uudella tavalla. Elokuvat ja niihin liittyvä keskustelumateriaali sopivat muun muassa työyhteisöjen,yliopistojen, oppilaitosten ja muiden organisaatioiden käyttöön sekä itsenäisesti tutustuttavaksi.

Tätä elokuvaa koskevat ohjeet löytyvät PDF-muodossa yllä. Ohjeita ei tarvitse näyttää osallistujille keskustelun aikana, vaan ne on tehty keskustelun vetäjän tueksi.

PDF-ohjeen sisältö löytyy pääpiirteissään myös alla olevasta karusellista, jota vetäjä voi halutessaan käyttää.