Project Description

TYTTÖBILEET

Teini-ikäiset kaverukset, Ellen (Yasmin Najjar), Sissi (Elsa Marjanen), Nana (Alisa Röyttä) ja Eveliina (Anna Kare), viettävät Nanan kotona tämän synttäreitä. Tytöt alkavat tanssia ikkunan edessä pelkissä rintaliiveissä ja herättävät ohi pyöräilevien vanhempien poikien huomion. Tytöt yrittävät ajaa pojat pois, mutta toisaalta tilanne on myös kiehtova. Sitten pojat pyytävät päästä mukaan bileisiin. Inari Niemen käsikirjoittama ja ohjaama lyhytelokuva Tyttöbileet on osa Yksittäistapaus-elokuvasarjaa.

Ohjaus & käsikirjoitus: Inari Niemi
Tuottajat: Elli Toivoniemi & Sanna Kultanen
Kuvaus: Päivi Kettunen F.S.C.
Lavastussuunnittelu: Laura Haapakangas
Puku- ja maskeeraussuunnittelu: Roosa Marttiini
Leikkaus: Anna Berg
Äänitys ja äänisuunnittelu: Lotta Mäki

ROOLEISSA:

Ellen: Yasmin Najjar
Sissi: Elsa Marjanen
Nana: Alisa Röyttä
Eveliina: Anna Kare
Einari: Elias Salonen
Joel: Lauri Karo

Tuotantomaa: Suomi
Kesto: 12:42
Ikäraja: S

Minulle Tyttöbileiden keskeisin teema on teinityttöjen oikeus olla samalla lailla seksuaalisia ja hakusessa kuin pojat, ilman että heitä siitä rangaistaan tai häpäistään. Me aikuiset ehkä ajattelemme vain suojelevamme tyttöjä, kun toivomme heidän pukeutuvan ja käyttäytyvän niin, ettei kukaan provosoituisi, mutta tyttöjen vastuuttaminen toisten käytöksestä on samaa paskaa kuin koko “liian lyhyt hame/kerjäsit sitä” -raiskausretoriikka. Tyttöjen ei pidä joutua
tukahduttamaan olennaista osaa itsestään vain siksi, etteivät jotkut ehkä ymmärrä, että lapsi on lapsi ja ei on ei. Tai koska monille meistä hillitön, utelias ja vähäpukeinen tyttö on jostain syystä liikaa. Tai koska toivomme heidän olevan turvassa, jos opetamme heidät pelkäämään ja häpeämään.

Minä en näe Tyttöbileissä saalistajia tai uhreja. Näen tyttöjä, joita ajaa sekä epävarmuus että kokeilunhalu, ja vallan, joka ei ole yksiselitteisesti kummallakaan puolella ikkunaa. Näen tilanteen, joka eskaloituu ja jossa tytöt olisi helppo häpäistä aikuisen toimesta. Mutta niin ei tehdä. Koska heidän bileet, heidän kropat, heidän oikeus kokeilla, mokata ja silti tuntea itsensä oikeanlaisiksi.

Inari Niemi, ohjaaja-käsikirjoittaja

Mitä sinä näet eri tavalla katsottuasi elokuvan? Kerro oivalluksesi!

KESKUSTELE ELOKUVASTA!

LATAA PDF-OHJE TÄSTÄ

Yksittäistapaus-kampanjan ja Erätauko-säätiön laatimien keskusteluohjeiden avulla elokuvasta voidaan käydä rakentavaa keskustelua, joka auttaa näkemään uudella tavalla. Elokuvat ja niihin liittyvä keskustelumateriaali sopivat muun muassa työyhteisöjen,yliopistojen, oppilaitosten ja muiden organisaatioiden käyttöön sekä itsenäisesti tutustuttavaksi.

Tätä elokuvaa koskevat ohjeet löytyvät PDF-muodossa yllä. Ohjeita ei tarvitse näyttää osallistujille keskustelun aikana, vaan ne on tehty keskustelun vetäjän tueksi.

PDF-ohjeen sisältö löytyy pääpiirteissään myös alla olevasta karusellista, jota vetäjä voi halutessaan käyttää.