Project Description

EN VANEFRÅGA

Filmen En Vanefråga grundar sig på sex kortfilmer i filmserien Engångsföreteelser och beskriver kvinnors vardagliga erfarenheter av maktutövning.  

Hillas romantiska semester, Emmys hemmafest och Miljas skolresa får en överraskande vändning när en främling ansluter sig till sällskapet. Samtidigt övar den unga skådespelaren Emppu med motstridiga känslor inför sitt livs största roll. På annat håll förbereder sig den oerfarna åklagaren Aleksi brådskande för sin första rättegång, som målsäganden Niina har väntat på i åratal. Stämningen på firmafesten som ordnats av Miia rubbas då en arbetskamrat öppnar sig angående chefens försök till sexuella trakasserier. Ett snabbt beslut måste göras för att lösa situationen.  

Ett fräscht perspektiv exponerar vår vardag i ett nytt ljus. Den absurda humorn bjuder på gråt och skratt: kan detta vara sant?  

Regi & manus: Kirsikka Saari, Elli Toivoniemi, Anna Paavilainen, Alli Haapasalo, Reetta Aalto, Jenni Toivoniemi, Miia Tervo
Producenter: Elli Toivoniemi / Tuffi Films

I ROLLERNA:

Pinja Sanaksenaho
Julia Lappalainen
Krista Kosonen
Eero Ritala
Suvi Blick
Joonas Snellman
Seidi Haarla
Pirjo Lonka
Johannes Holopainen
Lotta Kaihua

Längd: 75 min

BOKA EN VANEFRÅGA FILMVISNING FRÅN SKOLBIO

Den ledande tanken för Skolbio är tydlig och enkel: att så många elever som möjligt ska ha chansen att se en film under skoldagen på en riktig biograf och att efteråt få behandla det de sett.

Det är fascinerande att se en film på biograf, och i en lyckad tittarupplevelse ingår tittarens vilja att dela sina känslor och iakttagelser om filmen med andra. Detta gör att filmer sedda på biograf är utmärkta redskap för medie- och filmkunskap.

Varje lärare är en mediepedagog genom att uppmuntra eleverna till diskussion och genom att dela sina egna insikter och känslor om filmen med sina elever.