Project Description

SHAKE!

Eva låter musiken uppsluka henne på firmafesten. Får man ta läget i besittning på en fest?

Regi & manus: Sonya Lindfors & Aino Suni
Producent: Elli Toivoniemi
Foto: Kerttu Hakkarainen
Scenografi: Sanna-Mari Pirkola
Kostymör: Roosa Marttiini
Maskör: Kaisu Hölttä
Ljuddesign: Lotta Mäki
Klippning: Jussi Sandhu
Musik: Niko Liinamaa

I ROLLERNA:
Eva: Tuuli Heinonen
Kirsti: Wanda Dubiel

Produktionsland: Finland
Längd: 07:28
Åldersgräns: T

Shake! är en film om frihet. Om friheten att vara sig själv och om mod att motarbeta kravet på enhetlighet.

Vi lever i ett samhälle där den som är annorlunda blir bestraffad. Att utesluta, mobba och diskriminera är grymma metoder för att bevaka gränserna för det normala. Gester, blickar och förtäckta påpekanden styr ständigt vårt beteende och agerande. Redan som barn lär vi oss att skämmas och att förminska och censurera oss själva. Ju mer detta upprepas, desto mer sprids och normaliseras det toxiska klimatet – vi börjar kräva att alla omkring oss ska uppfylla normerna. Vi använder ofantligt med tid och energi på att försöka anpassa oss till format som vi inte kan passa in i. Kroppen är fenomenal och har precis den form, färg och storlek som den har.

Dansgolvet har i alla tider varit en plats där olika slags människor kan mötas precis sådana som de är och frigöra sig tillsammans. Shake! föddes ur ett behov av att synliggöra det ögonblick när vi släpper loss och hänger oss åt den omskakande rörelsen. Plötsligt tar musiken över och kroppen börjar röra sig av sig själv. Rörelsen går inte längre att stoppa. När vi dyker allt längre ner i känslan av frihet glömmer vi blickarna och kraven. Dansen förenar och lyfter oss uppåt, ända till den rena njutningen. Att njuta av den egna kroppen är frihet i dess mest radikala form.

Aino Suni ja Sonya Lindfors, regissörerna och manusförfattarna

Fick de filmerna eller diskussionen dig att se något annorlunda än tidigare? Berätta oss om dina dina insikter!

DISKUTERA OM FILMEN!

LADDA NER PDF

Dialoganvisningar som har utarbetats inom kampanjen för Engångsföreteelser och av Stiftelsen Dialogpaus gör det möjligt att föra konstruktiva diskussioner om filmen och hjälper till att se saker på ett nytt sätt. Filmerna och det tillhörande diskussionsmaterialet kan användas bland annat på arbetsplatser, universitet, läroanstalter och inom andra organisationer, samt för att bekanta sig med på egen hand.   

Anvisningarna för den här filmen finns i PDF-format ovan. Anvisningarna behöver inte visas för deltagarna under diskussionen, utan de har gjorts som stöd för samtalsledaren.  

I karusellen nedan finns även en sammanfattning av PDF-anvisningarnas innehåll och kan användas av handledaren om hen så önskar.