40% suomalaisista uskoo hakijan sukupuolen asettavan hänet työnhakutilanteessa heikompaan asemaan. 57% suomalaisista uskoo hakijan ihonvärin asettavan hänet työnhakutilanteessa heikompaan asemaan.

Eurobarometri; syrjintä EU:ssa 2019

YKSITTÄISTAPAUS TYÖELÄMÄSSÄ

Elokuvia voidaan käyttää esim. tasa-arvo- tai yhdenvertaisuussuunnitelman päivittämisessä tai luomisessa, HR-henkilöstön kouluttamisessa tai esim. työhyvinvoinnin kehittämisen yhteydessä.

Käy elokuvien avulla rakentava keskustelu – etäyhteyksiin sovitettuna. Elokuva toimii keskustelun avaajana ja empatian herättäjänä murtaen samalla jäätä haasteellisten aiheiden ympäriltä. Katselun jälkeen rakentavan keskustelun menetelmä tarjoaa mahdollisuuden dialogiin. Keskusteluohje ohjaa pysymään asiassa ja auttaa kuulemaan kaikkien äänet. Keskusteluohjeet sisältävät aiheeseen liittyviä tukikysymyksiä sekä vinkit siitä, mitä käsitteitä kannattaa ottaa haltuun. Lopuksi keskustelusta syntyneet oivallukset jaetaan verkkosivujen palautelomakkeen kautta. Oivallukset voi jakaa anonyymisti tai nimellä täällä.

Lataa keskusteluohje tästä

UNELMADUUNI

Mitä sinun työpaikallasi on tehty monimuotoisuuden lisäämiseksi? Unelmaduuni käsittelee valtatilanteita ja sortamista keskittyen erityisesti kokemuksiin seksismistä ja rasismista.
Ympäristöasiantuntija Istaahil valmistautuu työhaastatteluun. Haastattelija Sanna vaikuttaa kiinnostuneelta Istaahilista, mutta pian alkaa tuntua siltä, että Sannaa kiinnostaa Istaahilin taitoja enemmän tämän “eksoottinen” tausta.
Ohjaus: Tine Alavi Käsikirjoitus: Maryan Abdulkarim

Katso elokuva täältä.

LET HER SPEAK

Ketä teidän työyhteisössänne kuunnellaan, kuka saa suunvuoron? Let Her Speak käsittelee arkipäivän seksismiä, tuoden esiin sen, miten naisten asiantuntijuutta sivuutetaan ja kyseenalaistetaan enemmän ja vähemmän hienovaraisin keinoin.
Kansainvälisen politiikan jatko-opiskelija Maria osallistuu kotiyliopistonsa järjestämään konferenssiin ja huomaa saavansa osakseen erilaista kohtelua kuin miespuolinen kollegansa. Tunnettujen tutkijoiden paneelikeskustelua seuratessaan Maria tajuaa, että edes ikä ja meriitit eivät suojaa naispuolisia tutkijoita ohitetuksi tulemiselta.
Ohjaus: Ulla Heikkilä Käsikirjoitus: Saara Särmä ja Ulla Heikkilä

Katso elokuva täältä.

JUHLATUNNELMA

Miten sinun työyhteisössäsi ehkäistään seksuaalista häirintää? Juhlatunnelma kertoo yhden häirintätapauksen paljastumisesta ja työyhteisön suhtautumisesta siihen.
Miia on järjestänyt firman juhlat, joiden tunnelma menee pilalle, kun Katja tulee puolivahingossa paljastaneeksi, että pomo kopeloi häntä viime kevätjuhlien jatkoilla. Juhlissa aletaan spekuloida Katjan paljastuksen motiiveja ja ajoitusta. Kumpi on tärkeämpää, totuus vai juhlatunnelma?
Ohjaus: Jenni Toivoniemi Käsikirjoitus: Kirsikka Saari ja Jenni Toivoniemi

Katso elokuva täältä.

PLAY RAPE

Millainen johtamisen kulttuuri sinun työpaikallasi vallitsee? Play Rape käsittelee valtasuhteita ja johtajuutta teatterimaailmassa.
Nuori naisnäyttelijä Emppu harjoittelee raiskauskohtausta arvostetun teatterin klassikkonäytelmässä. Vaikka raiskauskohtauksessa jokin hiertää, kunnianhimoinen Emppu haluaa toimia ammattimaisesti ja tehdä työnsä hyvin. Eri ammattilaiset kuitenkin valmistelevat jo raiskauskohtausta tahollaan: pukuja ommellaan, tekoverta testataan. Koneiston pysäyttäminen tuntuu vaikealta.
Ohjaus ja käsikirjoitus: Anna Paavilainen

Katso elokuva täältä.

Yksittäistapaus–lyhytelokuvat ovat viidentoista elokuvantekijän, taiteilijan, tutkijan ja yhteiskuntavaikuttajan kollektiivisesti toteuttama elokuvatapaus. Elokuvat tuovat esiin naisiin kohdistuvaa näkymätöntä vallankäyttöä niin yksityiselämässä kuin yhteiskunnassa. Elokuvasarjan lyhytelokuvat ovat fiktiota, mutta käsikirjoitukset ovat lähtöisin kirjoittajien omista tosielämän havainnoista. Elokuvat kuvaavat arkisia hetkiä, joita olemme oppineet pitämään normaaleina, mutta jotka tarkemmin katsottuna osoittautuvat absurdeiksi. Vaikuttavuustyön tavoitteena on tuottaa oivalluksia ja havaintoja elokuvien avulla sukupuolittuneesta vallankäytöstä sekä tarjota välineitä sen käsittelyyn, sanallistamiseen ja uuden normaalin määrittämiseen.

Yksittäistapaus-lyhytelokuvat julkaistiin Yle Areenassa 26.1.2020 ja samalla aukesi verkko- sivusto yksittaistapaus.fi, jolla keskustelu-ja tukimateriaalit ovat saatavilla ilmaiseksi.

Työsuojelurahasto tukee Yksittäistapauksen työelämän tiedotuskampanjaa. Työelämää varten muokattu keskusteluohjeistus on ladattavissa täältä.