Project Description

DRÖMJOBBET

En miljöexpert kommer på jobbintervju, men intervjuaren är intresserad av något helt annat.

Regi: Tine Alavi
Manus: Maryan Abdulkarim
Producent: Elli Toivoniemi, Tuffi Films
Samproducenter: Farima Karimi & Siri Hjorton Wagner, [sic] film
Foto: Shazi Özdemir
Scenografi: Katariina Kapi
Kostymör: Roosa Marttiini
Maskör: Kaisu Hölttä
Klippning: Katja Pällijeff
Ljuddesign: Lotta Mäki

I ROLLERNA:
Istaahil: Sophia Wekesa
Sanna: Meri Nenonen
Mikko: Santeri Helinheimo-Mäntylä
Bilaal: Deogracias Masomi
Sami: Ville Mäkinen

Produktionsländer: Finland, Sverige
Längd: 12:22
Åldersgräns: T

När jag skrev Drömjobbet utgick jag från verkliga händelser. Projektet gav mig möjlighet att visa en verklighet som dels är vardag, dels är osynlig, beroende på personens ställning i samhället. Hur jämlikheten förbättras kan mätas i möjligheten till eller bristen på en oberoende utkomst.

Maryan Abdulkarim, manusförfattare

Filmen handlar om maktkonstellationer och förtryck. Berättelsen utforskar skärningspunkterna mellan olika människors upplevelser, i synnerhet upplevelser av sexism och rasism. Filmen beskriver vardagsupplevelse för många kvinnor; i detta fall för den mörkhyade muslimska kvinnan Istaahil. Istaahils upplevelse under den dag som filmen återger visar den rasism som förekommer på finländska arbetsplatser. Hur bemöts en mörkhyad muslimsk kvinna i Finland och hur upplever hon själv bemötandet?

Tine Alavi, regissör

Fick de filmerna eller diskussionen dig att se något annorlunda än tidigare? Berätta oss om dina dina insikter!

DISKUTERA OM FILMEN!

LADDA NER PDF

Diskussionsinstruktionerna som utarbetats av Engångsföreteelser-kampanjen och Dialogpaus-stiftelsen hjälper med att föra en konstruktiv diskussion om filmen som hjälper tittarna att se saker på ett nytt sätt. Filmerna och det tillhörande diskussionsmaterialet kan användas bland annat på arbetsplatser, på universitet, i läroanstalter och i andra organisationer samt på egen hand.

Du kan leda diskussionen genom att visa instruktionerna och diskussionsfrågorna till diskussionsdeltagarna direkt med hjälp av bildspelet nedan. Ladda ner de mer omfattande instruktionerna med ytterligare stöd för ledaren i PDF-format.