Project Description

HÅLLPLATSEN

Milja försöker klara skolvägen. Killar på festhumör i bussen blir intresserade av henne. Känner ingen gränsen mellan flirt och trakassering?

Regi & manus: Elli Toivoniemi
Producenter: Elli Toivoniemi & Sanna Kultanen
Foto: Päivi Kettunen F.S.C.
Scenografi: Laura Haapakangas
Kostymör och maskör: Roosa Marttiini
Klippning: Anniina Kauttonen
Ljudinspelning och ljuddesign: Lotta Mäki
Musik: Joona Samuel, Julius Valve

I ROLLERNA:
Milja: Pinja Sanaksenaho
Antti: Veikko Aalste
Mika: Joel Hirvonen

Produktionsland: Finland
Längd: 6:58
Åldersgräns: 7

Kortfilmsprojektet fick sin början när jag och Kirsikka Saari stannade upp för att fundera på om vårt samhälle verkligen är så jämställt som vi alltid har trott.

En av de djupast rotade och vanligaste formerna av trakasserier och maktutövning är sexualiseringen av kvinnors och unga flickors kroppar. I filmen Hållplatsen ville jag visa hur tyst och obemärkt vi godkänner sexistiska och kränkande kommentarer till kvinnor och flickor, till och med trakasserier. I filmen har ingen av medresenärerna – vare sig männen eller kvinnorna – lust eller mod att ingripa i situationen. Inte ens fast det är frågan om ett barn. Jag ville också visa hur männen härskar i de offentliga rummen. I trakasserisituationer förväntas flickor och kvinnor vara artiga och låta bli att kränka andra, samtidigt som vi låter dem klara sig på egen hand.

Elli Toivoniemi, regissör och manusförfattare

Fick de filmerna eller diskussionen dig att se något annorlunda än tidigare? Berätta oss om dina dina insikter!

DISKUTERA OM FILMEN!

LADDA NER PDF

Diskussionsinstruktionerna som utarbetats av Engångsföreteelser-kampanjen och Dialogpaus-stiftelsen hjälper med att föra en konstruktiv diskussion om filmen som hjälper tittarna att se saker på ett nytt sätt. Filmerna och det tillhörande diskussionsmaterialet kan användas bland annat på arbetsplatser, på universitet, i läroanstalter och i andra organisationer samt på egen hand.

Du kan leda diskussionen genom att visa instruktionerna och diskussionsfrågorna till diskussionsdeltagarna direkt med hjälp av bildspelet nedan. Ladda ner de mer omfattande instruktionerna med ytterligare stöd för ledaren i PDF-format.