Project Description

LET HER SPEAK

En ung forskare som skriver på sin doktorsavhandling inser på en internationell konferens att ingen lyssnar på henne.

Regi: Ulla Heikkilä
Manus: Saara Särmä & Ulla Heikkilä
Producent: Elli Toivoniemi, Tuffi Films
Samproducenter: Farima Karimi & Siri Hjorton Wagner, [sic] film
Foto: Shazi Özdemir
Scenografi: Ulla Heikkilä & Maria Sekirkina
Kostymör: Roosa Marttiini
Maskör: Kaisu Hölttä
Klippning: Tuuli Alanärä
Ljuddesign: Lotta Mäki
Musik: Sibille Attar

I ROLLERNA:
Maria: Iida-Maria Heinonen
Antti: Pyry Nikkilä
Hannu: Juha Kukkonen
Eero: Eero Milonoff
Moderatorn: Robert Enckell
Carolina: Cecilia Nilsson
Erik Richardson: Per Graffman

Produktionsländer: Finland, Sverige
Längd: 13:22
Åldersgräns: T

Let Her Speak handlar om hur vardagssexismen fungerar i en akademisk kontext, hur kvinnors sakkunskap ignoreras och ifrågasätts med mer och mindre finkänsliga metoder. Filmidén inspirerades av ett evenemang där en kvinna i publiken ropade ”Let her speak!”, när en spetsforskande fysikerkvinna inte fick uttala sig i en paneldebatt då moderatorn mansplainade kvinnans egen teori.

Alla scener i filmen bygger på verkliga händelser, som jag själv eller mina kollegor har varit med om inom vetenskapsområdet för internationell politik. När en grupp kvinnliga akademiker samlas och någon berättar om sexism som hon råkat ut för i vardagen, har berättelserna ingen ände. Let Her Speak är en samling exempel på sådana enskilda fall, som när de upprepas gång på gång får många talangfulla kvinnor att byta bransch eller karriär. Världen förändras när man ändrar på den och sexismen i vardagen bör göras synlig, så att en ändring kan åstadkommas.

Saara Särmä, manusförfattare

När jag blev tillfrågad att regissera Let Her Speak, med manus av Saara Särma, blev jag full av iver. Filmserien är ett fantastiskt projekt i fråga om både helheten och de enskilda verken, så det är en ära att få vara med.

Själv föreställde jag mig länge att sexism och misogyni i vardagen är frågor som egentligen inte berör mig. Att jag kanske är för ung, hör till en mer tursam generation, är dotter till en feministfader och är ett barn av girl power-tiden. När jag hade varit i det riktiga arbetslivet ungefär två minuter blev jag ändå tvungen att konstatera att de visst berör mig. Att världen kanske har förändrats mot det bättre, men att den inte har blivit färdig.

Jag vill att Let Her Speak väcker diskussion om hur kvinnor ignoreras och undervärderas som experter och i arbetslivet. På vilket sätt kan var och en av oss förebygga uppkomsten av herrklubbar i vår egen omgivning? Och hur kan vi lära oss att känna igen och motverka så kallad mansplaining i alla dess former, även de finkänsliga och komplicerade?

Ulla Heikkilä, regissör och manusförfattare

Fick de filmerna eller diskussionen dig att se något annorlunda än tidigare? Berätta oss om dina dina insikter!

DISKUTERA OM FILMEN!

LADDA NER PDF

Dialoganvisningar som har utarbetats inom kampanjen för Engångsföreteelser och av Stiftelsen Dialogpaus gör det möjligt att föra konstruktiva diskussioner om filmen och hjälper till att se saker på ett nytt sätt. Filmerna och det tillhörande diskussionsmaterialet kan användas bland annat på arbetsplatser, universitet, läroanstalter och inom andra organisationer, samt för att bekanta sig med på egen hand.   

Anvisningarna för den här filmen finns i PDF-format ovan. Anvisningarna behöver inte visas för deltagarna under diskussionen, utan de har gjorts som stöd för samtalsledaren.  

I karusellen nedan finns även en sammanfattning av PDF-anvisningarnas innehåll och kan användas av handledaren om hen så önskar.