Project Description

INGEN FARA

Den första våldtäktsrättegången är tuff för en ung åklagare. Och för offret?

Regi: Miia Tervo
Manus: Miia Tervo och Jenni Toivoniemi
Producent: Elli Toivoniemi
Foto: Päivi Kettunen F.S.C.
Scenografi: Katariina Kapi
Kostymör: Roosa Marttiini
Maskör: Kaisu Hölttä
Klippning: Antti Reikko
Ljudinspelning och ljuddesign: Lotta Mäki

I ROLLERNA:
Aleksi: Johannes Holopainen
Niina: Lotta Kaihua
Virpi: Ria Kataja
Kari: Tommi Korpela
Försvarsadvokaten: Leo Honkonen
Juha: Chike Ohanwe
Marja: Ona Kamu
Niinas man: Martti Tervo

Produktionsland: Finland
Längd: 16:12
Åldersgräns: 12

Jag bekantade mig med den finländska lagstiftningen om våldtäkter inför arbetet med en lång dokumentärfilm. Till följd av det bygger rättegångsberättelsen i filmen på verkliga våldtäktsrättegångar: jag har samlat upplevelser och lagtexter från riktiga protokoll. En av mina grymmaste iakttagelser var att många kvinnor hade upplevt också rättsprocessen – om en sådan ens hade ordnats – som mycket traumatisk. Kvinnorna är rädda för rättsprocessens förkrossande inverkan. Varför ska man söka ”rättvisa”, när man inte får det i en förödmjukande rättsprocess? Vårt budskap som samhälle är att det är ett grövre brott att stjäla en handväska än att sarga en annan människa, kanske för resten av livet. Är det verkligen det bästa vi kan åstadkomma?

Miia Tervo, regissör och manusförfattare

Fick de filmerna eller diskussionen dig att se något annorlunda än tidigare? Berätta oss om dina dina insikter!

DISKUTERA OM FILMEN!

LADDA NER PDF

Dialoganvisningar som har utarbetats inom kampanjen för Engångsföreteelser och av Stiftelsen Dialogpaus gör det möjligt att föra konstruktiva diskussioner om filmen och hjälper till att se saker på ett nytt sätt. Filmerna och det tillhörande diskussionsmaterialet kan användas bland annat på arbetsplatser, universitet, läroanstalter och inom andra organisationer, samt för att bekanta sig med på egen hand.   

Anvisningarna för den här filmen finns i PDF-format ovan. Anvisningarna behöver inte visas för deltagarna under diskussionen, utan de har gjorts som stöd för samtalsledaren.  

I karusellen nedan finns även en sammanfattning av PDF-anvisningarnas innehåll och kan användas av handledaren om hen så önskar.