Project Description

INGEN STOR GREJ

Ett pars romantiska kväll förändras när en okänd man tafsar på kvinnan. Det inträffade kan inte lämnas obeaktat.

Regi & manus: Alli Haapasalo
Producenter: Elli Toivoniemi & Sanna Kultanen
Foto: Jarmo Kiuru
Scenografi: Laura Haapakangas
Kostymör och maskör: Roosa Marttiini
Klippning: Katja Pällijeff
Ljuddesign: Lotta Mäki

I ROLLERNA:
Hilla: Krista Kosonen
Kristian: Eero Ritala

Produktionsland: Finland
Längd: 11:56
Åldersgräns: T

När en okänd man tafsade på mig under vår semesterresa, var både jag och min man rådlösa. Att bli rasande kändes som en alltför kraftig reaktion, men att tafsa tillbaka skulle ha varit att sänka sig till samma nivå av oanständighet. Jag kom att tänka på alla liknande situationer, som är välbekanta för alla kvinnor, men som ingen vill prata om. Jag trivdes inte alls med att bli ett offer. Det mest kränkande var att jag var helt maktlös i situationen. Trots att min man ville förstå, kunde han inte helt förstå hur illa det kändes för mig. Få 35-åriga män har en likadan lång erfarenhet av sexuella trakasserier som nästan alla kvinnor i samma ålder. Kvinnans ojämställda ställning är inte alls så okomplicerad som de flesta människor, samhället och den offentliga debatten lyckas gestalta den.

Alli Haapasalo, regissör och manusförfattare

Fick de filmerna eller diskussionen dig att se något annorlunda än tidigare? Berätta oss om dina dina insikter!

DISKUTERA OM FILMEN!

LADDA NER PDF

Diskussionsinstruktionerna som utarbetats av Engångsföreteelser-kampanjen och Dialogpaus-stiftelsen hjälper med att föra en konstruktiv diskussion om filmen som hjälper tittarna att se saker på ett nytt sätt. Filmerna och det tillhörande diskussionsmaterialet kan användas bland annat på arbetsplatser, på universitet, i läroanstalter och i andra organisationer samt på egen hand.

Du kan leda diskussionen genom att visa instruktionerna och diskussionsfrågorna till diskussionsdeltagarna direkt med hjälp av bildspelet nedan. Ladda ner de mer omfattande instruktionerna med ytterligare stöd för ledaren i PDF-format.