Project Description

TJEJFEST

”Vem sitter här i äppelträdet?” Tjejfesten får publik. Kommer pojkarna ända in?

Regi & manus: Inari Niemi
Producenter: Elli Toivoniemi & Sanna Kultanen
Foto: Päivi Kettunen F.S.C.
Scenografi: Laura Haapakangas
Kostumör och maskör: Roosa Marttiini
Klippning: Anna Berg
Ljudinspelning och ljuddesign: Lotta Mäki

I ROLLERNA:
Ellen: Yasmin Najjar
Sissi: Elsa Marjanen
Nana: Alisa Röyttä
Eveliina: Anna Kare
Einari: Elias Salonen
Joel: Lauri Karo

Produktionsland: Finland
Längd: 12:42
Åldersgräns: T

För mig är det viktigaste temat i Tjejfest att tonårsflickor har rätt att vara sexuella och utåtriktade på samma sätt som pojkar, utan att bli straffade eller kränkta för det. Vi vuxna kanske tänker att vi bara skyddar flickorna, när vi vill att de ska klä sig och bete sig så att ingen blir provocerad, men att göra flickorna ansvariga för andras beteende är samma skit som hela retoriken om våldtäkter och ”för korta kjolar” eller ”flickor som ber om det”. Flickor ska inte behöva kväva en väsentlig del av sig själva bara för att vissa kanske inte förstår att ett barn är ett barn och ett nej är ett nej. Eller för att många av oss inte klarar av att se en flicka som är ohejdad, nyfiken och lättklädd. Eller för att vi hoppas att de är säkra, om vi lär dem vara rädda och skämmas.

Jag ser inga skurkar eller offer i Tjejfest. Jag ser flickor, som drivs av både osäkerhet och experimentlust, och jag ser makt, som inte entydigt befinner sig på någondera sidan av fönstret. Jag ser en situation som eskalerar och där den vuxna lätt kan komma att kränka flickorna. Men det sker inte. För det är deras fest, deras kroppar, deras rätt att experimentera, göra bort sig och ändå känna att de är rätt.

Inari Niemi, regissör och manusförfattare

Fick de filmerna eller diskussionen dig att se något annorlunda än tidigare? Berätta oss om dina dina insikter!

DISKUTERA OM FILMEN!

LADDA NER PDF

Dialoganvisningar som har utarbetats inom kampanjen för Engångsföreteelser och av Stiftelsen Dialogpaus gör det möjligt att föra konstruktiva diskussioner om filmen och hjälper till att se saker på ett nytt sätt. Filmerna och det tillhörande diskussionsmaterialet kan användas bland annat på arbetsplatser, universitet, läroanstalter och inom andra organisationer, samt för att bekanta sig med på egen hand.   

Anvisningarna för den här filmen finns i PDF-format ovan. Anvisningarna behöver inte visas för deltagarna under diskussionen, utan de har gjorts som stöd för samtalsledaren.  

I karusellen nedan finns även en sammanfattning av PDF-anvisningarnas innehåll och kan användas av handledaren om hen så önskar.