Project Description

TJOCKIS

Andra kommer inte över att Sonja är tjock.

Regi: Kirsikka Saari
Manus: Raisa Omaheimo & Kirsikka Saari
Producent: Elli Toivoniemi
Producent i utvecklingsskedet: Sanna Kultanen
Foto: Päivi Kettunen F.S.C.
Scenografi: Laura Haapakangas
Kostymör: Roosa Marttiini
Maskör: Kaisu Hölttä
Klippning: Ville Hakonen
Ljudinspelning och ljuddesign: Lotta Mäki

I ROLLERNA:
Sonja: Jenny Lehtinen
Försäljaren: Sonja Kuittinen
Politikern: Eero Saarinen
Eero: Joonas Heikkinen
Armi: Ainu Kormilainen
Pappan: Juho Milonoff

Produktionsland: Finland
Längd: 09:00
Åldersgräns: T

Manuset bygger på mina egna erfarenheter. Trakasserier är vardag för feta människor, för det finns en stark i norm i samhället för hur stor en person får vara. Trakasserier är till exempel påpekanden, ropande och ”vänliga” bantningsråd av utomstående till exempel vid butikskassan.
Jag skrev det här manuset för att fläskfobi och fläskfascism är skadligt. Den stress och ångest som de ger upphov till är enligt studier farligare för hälsan än själva övervikten. Jag vill att de som är tjocka ska se att de inte är ensamma om att bli utsatta för trakasserier och diskriminering, och att det finns alternativ. Ingens kropp är någon annans angelägenhet. Jag vill ha kroppsfred i världen, så att var och en får rätt att vara lycklig i sin egen storlek.

Raisa Omaheimo, manusförfattare

Raisa Omaheimos monolog Läski berörde mig djupt, när jag såg den på teater Takomo för några år sedan. Den personliga, skamlösa och samtidigt mycket känslosamma pjäsen beskrev en fet kvinnas upplevelser: påpekanden, otillräcklighet, självanklagelser och förakt. Det finns inte plats för en överviktig kvinna, ofta rent konkret. Pjäsen berörde också andra än kvinnor med klädstorlek 52. Vuxna förfasar sig över att åttaåringar redan är bekymrade över sin vikt – men är inte heller själva fria från utseendeideal. Missnöjet och skammen över den egna kroppen förs ofta vidare från generation till generation som en noga bevarad hemlighet. Skammen får personen att krypa ihop i sig själv eller explodera utåt. De vuxna lär redan små barn att visa respekt för andra och samtidigt för sig själva, men ändå är tanken om kroppsfred ofta svår även för vuxna.

Kirsikka Saari, regissör och manusförfattare

Fick de filmerna eller diskussionen dig att se något annorlunda än tidigare? Berätta oss om dina dina insikter!

DISKUTERA OM FILMEN!

LADDA NER PDF

Dialoganvisningar som har utarbetats inom kampanjen för Engångsföreteelser och av Stiftelsen Dialogpaus gör det möjligt att föra konstruktiva diskussioner om filmen och hjälper till att se saker på ett nytt sätt. Filmerna och det tillhörande diskussionsmaterialet kan användas bland annat på arbetsplatser, universitet, läroanstalter och inom andra organisationer, samt för att bekanta sig med på egen hand.   

Anvisningarna för den här filmen finns i PDF-format ovan. Anvisningarna behöver inte visas för deltagarna under diskussionen, utan de har gjorts som stöd för samtalsledaren.  

I karusellen nedan finns även en sammanfattning av PDF-anvisningarnas innehåll och kan användas av handledaren om hen så önskar.